
دیابت یکی از بیماری های مزمن است که می تواند تأثیرات عمیق و مختلفی در زندگی افراد داشته باشد، از آن جایی که دیابت دارای عوارض جدی است، افراد مبتلا به این بیماری نیازمند مراقبت و کنترل مداوم این بیماری هستند.
در صورتی که در این زمینه تخصص کافی ندارید توصیه می شود که برای مراقبت و نگهداری از بیماران دیابتی عزیزتان از پرستار کمک بگیرید، در این مقاله به عنوان راهنمای مراقبت از بیمار دیابتی شما را راهنمایی خواهیم کرد.
پرستاری از بیمار دیابتی
مراقبت و نگهداری از بیمار دیابتی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است، پرستاران این بیماران نقش مهمی را در کنترل و مدیریت این بیماری ایفا می کنند، ضروری است که جهت مراقبت و نگهداری از بیماران دیابتی آموزش های لازم را فراگرفته، وضعیت بیمار را بررسی کنید، فردی که از بیمار دیابتی مراقبت می کند موظف است که طول دوره درمان را مدیریت کند و از طریق ارتباط با گروه درمانی بیمار، بیماری او را کنترل کرده و کیفیت زندگی او را بهبود ببخشد.
وظایف پرستار بیمار دیابتی
پرستار بیمار دیابتی وظایف متعددی را بر دوش دارد، او موظف است که کلیه جنبه های مختلف مراقبتی از بیمار را در نظر بگیرد، ضمن این که پرستار بیمار دیابتی موظف است که رژیم غذایی بیمار را تنظیم کرده و از مواد غذایی سالم برای بیمار استفاده کند، ورزش کردن و فعالیت های بدنی بیماران دیابتی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است، از این جهت به عنوان مراقبت و پرستار بیمار دیابتی وظیفه دارید که تمرینات مورد نیاز بیمار را با او انجام دهید.
در مراقبت از بیمار دیابتی لازم است که از زخم پای بیماران مراقبت کرده و از شدت آن پیشگیری کنید، ضروری است که با عوارض احتمالی آشنا شده و آن ها را مدیریت کنید.
تنظیم برنامه غذایی مناسب برای بیماران دیابتی در منزل
یکی از مهم ترین رکن ها در مدیریت دیابت را می توان رژیم غذایی سالم و متعادل مطرح کرد، داشتن برنامه غذایی سالم و معتدل علاوه بر کنترل و مدیریت دیابت سالمندان می تواند در کاهش وزن و عوارض دیابت تأثیرگذار باشد، ضمن این که می تواند قند خون بیمار را کنترل کند.
نکات مهم برنامه غذایی افراد دیابتی
در این بخش از مقاله به بررسی نکات مهم برنامه در حوزه برنامه غذایی افراد دیابتی می پردازیم.
- کربوهیدرات ها دارای دو نوع ساده و پیچیده هستند که نقش مهمی در افزایش قند خون دارند، مهم ترین نکته ای که لازم است در رابطه با مصرف کربوهیدرات در نظر داشته باشید این است که در برنامه غذایی بیماران دیابتی لازم است مصرف کربوهیدرات های پیچیده از جمله میوه ها، سبزیجات و غلات سبوس دار افزایش پیدا کرده و مصرف کربوهیدرات های ساده همچون شکر و نان های سفید و… کاهش پیدا کند.
- توصیه می شود که در رژیم غذایی بیماران دیابتی از چربی های سالمی از جمله ماهی، روغن زیتون، آجیل، آواکادو و… استفاده کنید، ضمن این که لازم است که بدانید استفاده از چربی های اشباع و ترانس ها به هیچ عنوان مناسب رژیم غذایی افراد دیابتی نخواهد بود.
- از آن جایی که مصرف مواد غذایی حاوی فیبر می تواند به کنترل قند خون و همین طور احساس سیری کمک کند، استفاده از مواد غذایی حاوی فیبر از جمله غلات سبوس دار، میوه ها، سبزیجات، حبوبات و آجیل در رژیم غذایی افراد دیابتی همواره توصیه می شود.
- توصیه می شود که غذاهای افراد دیابتی در بشقاب های کوچک سرو بشوند.
- نوشیدن مقدار کافی آب می تواند به کنترل قند خون در افراد دیابتی کمک کند، مصرف آبمیوه های صنعتی و نوشیدنی های شیرین به هیچ عنوان توصیه نمی شود.
- مصرف مواد غذایی در وعده های غذایی منظم می تواند در کنترل قند خون افراد دیابتی کمک کننده باشد.
- کمک گرفتن از متخصص تغذیه می تواند در کنترل قند بیمار دیابتی مؤثر باشد، تنظیم برنامه غذایی متناسب با جنس، سن، فعالیت بدنی بیمار دیابتی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
نکات مهم فعالیت بدنی و ورزش بیماران دیابتی
فعالیت بدنی و ورزش منظم از دیگر ارکان مهم در زمینه کنترل قند، فعالیت بدنی و ورزش است، به طور کلی ورزش کردن می تواند در بهبود سلامت افراد تأثیرگذار باشد، فعالیت و ورزش می تواند موجب کنترل قند خون شده، چربی های بدن را کاهش داده و سلامت قلب و عروق را بهبود می بخشد، ضمن این که ورزش این بیماران استرس و اضطراب شان را کاهش می دهد.
ورزش و فعالیت بدنی منظم می تواند انرژی بیماران دیابتی را افزایش داده، خلق و خوی آن ها را بهبود ببخشد و همین طور اعتماد به نفس شان را افزایش دهد، پیاده روی، شنا، یوگا، دوچرخه سواری، تمرینات مقاومتی و… از ورزش های مناسب برای افراد دیابتی مطرح می شوند.
مدیریت عوارض احتمالی دیابت توسط مراقب
همان طور که در بخش های قبلی توضیح داده شد دیابت از بیماری های مزمنی است که می تواند عوارض جدی و خطرناکی داشته باشد، آسیب دیدن شبکیه چشم، کلیه ها، اعصاب، بیماری های قلب و عروقی، زخم پای دیابتی و… از مهم ترین عوارض بیماری دیابت مطرح می شوند، شناسایی به موقع این عوارض و انجام اقدامات مؤثر می تواند در کنترل بیماری دیابت اثر گذار باشد، ضروری است مراقب بیماری دیابتی با تیم درمانی از جمله پزشک، پرستار، متخصص تغذیه، چشم پزشک، پرستار، پزشک قلب و عروق در ارتباط باشد تا کلیه عوارض بیمار به بهترین شکل کنترل شوند.
با شناسایی به موقع عوارض و اقدامات درمانی مناسب، بیماران دیابتی میتوانند کیفیت زندگی بهتری داشته باشند و از پیشرفت عوارض جلوگیری کند.
کنترل قند خون بیماران دیابتی در منزل
بررسی دائمی و منظم میزان قند خون افراد دیابتی به این بیماران کمک می کند که تغییرات قند خون شان را کنترل کنند، در این بخش به معرفی نکات مهم در زمینه کنترل قند خون بیمار می پردازیم.
- به عنوان مراقب لازم است که استفاده از دستگاه اندازه گیری قند خون را به بیمار آموزش دهید، در این آموزش ها بیمار با نحوه کالیبره کردن دستگاه آشنا شده و تست و تفسیر نتایج را آموزش می بیند.
- بیماران دیابتی باید با توجه به توصیه های پزشک قند خون شان را در زمان های مشخصی اندازه گیری کنند، این کار به کمک مراقب صورت می پذیرد.
- مراقب موظف است که نتایج قند خون را در یک دفترچه یا اپلیکیشن موبایلی ثبت کند تا در صورت مشاهده هر نوع تغییرات اقدامات لازم را در زمینه کنترل قند خون انجام دهد.
- به عنوان مراقب لازم است که علل بالا و پایین شدن قند خون را شناسایی کنید تا بتوانید کنترل بیماری را به بهترین شکل انجام دهید.
سخن پایانی
در این مقاله به عنوان راهنمای مراقبت از بیمار دیابتی به نکات مهمی در رابطه با پرستاری از بیمار دیابتی پرداخته شد، امیدواریم که مطالعه مقاله برای تان مفید بوده باشد.