لکنت زبان چیست

لکنت زبان (Stuttering) یک اختلال گفتاری میباشد که در آن فرد در روانی صحبت کردن با مشکل مواجه می‌شود. این مشکل معمولاً به ۳ علامت تکرار صداها، کشیدن بیش از حد حروف یا گیر کردن روی کلمات ظاهر می‌شود. فردی که دچار لکنت است، می‌داند چه می‌خواهد بگوید، اما در ادا کردن آن دچار وقفه یا دشواری می‌شود. لکنت زبان می‌تواند بر اعتماد به ‌نفس و روابط اجتماعی فرد تأثیر بگذارد، اما با گفتاردرمانی، حمایت خانواده و آموزش مهارت‌های ارتباطی، که تمامی این موارد را گفتاردرمان متخصص در حیطه لکنت آموزش میدهد, میتوان بر لکنت زبان غلبه کرد. لکنت زبان یکسری ویژگی های اصلی دارد مانند: •تکرار: مثلاً گفتن “م‌م‌م‌من می‌خوام…”

کشیدن صداها: مثل “ســـــــلام”

گیر کردن یا قفل شدن: “مممممیخوام”

همچنین لکنت زبان یکسری علائم ثانویه نیز دارد که در برخی افراد ممکن است دیده شود؛ مانند حرکات سر و صورت, پلک زدن های زیاد, حرکات دست و پا, تیک های مختلف و … البته قابل ذکر است که در هر فرد علائم لکنت بسیار متفاوت است و لزوما همه افراد دارای لکنت علائم یکسانی ندارند و گاهی برخی علائم در فرد اصلا دیده نمیشود. لکنت معمولاً در دوران کودکی (بین ۲ تا ۵ سالگی) آغاز می‌شود و ممکن است با رشد کودک بهبود یابد یا ادامه پیدا کند. لکنت زبان هم در افراد بزرگسال و هم در کودکان مشاهده میشود و هر فرد با توجه به سن و شدت لکنتش درمان های مختلفی دارد که گفتاردرمانگر ارائه میکند.

لکنت زبان در کودکان

 لکنت زبان در کودکان یک اختلال شایع در گفتار است که معمولا در سنین ۲ تا ۵ سالگی بروز پیدا میکند؛ زمانی که کودک در حال یادگیری زبان و گسترش کلمات و لغات خود است. در این دوره، بسیاری از کودکان ممکن است در تلفظ یا بیان کلمات و جملات و هجاها دچار مکث، تکرار یا کشش صداها شوند، که در برخی موارد طبیعی و موقتی است، منتهی اگر این وضعیت طولانی شود یا شدیدتر شود، ممکن است نشانه‌ای از لکنت واقعی باشد. چنانچه علائم لکنت را در گفتار کودک خود دیدید بهترین و موثر ترین کار این است که هر چه سریع تر به گفتاردرمانگر مراجعه کنید تا با ارزیابی های لازم و بررسی شرایط کودک شما, مشاورات لازم را بدهد و در صورت لزوم درمان مستقیم را شروع کند؛ زیرا درمان لکنت هر چه سریع تر شروع شود نتیجه سریع تر و بهتری را خواهد داشت.  مهم ترین نکته این است که چنانچه کودکتان لکنت داشت, با صبر و حوصله و آرامش با او رفتار کنید و از فشار اضافی برای درست صحبت کردن او بپرهیزید و سریع تر از متخصص گفتاردرمان مشاورات لازم را دریافت کنید.

لکنت زبان در نوجوانان

درمان لکنت زبان در نوجوانان به یک رویکرد جامع نیاز دارد که گفتاردرمان ارائه میکند. موفقیت درمان بستگی به عوامل بسیار مختلفی مثل شدت لکنت، تعهد فرد به روند درمان و حمایت خانواده و اطرافیان دارد. در نوجوانان به علت اینکه مرحله حساسی از رشد خود را میگذرانند و ممکن است تاثیرات روانی و اجتماعی و عاطفی بسیاری بر آنها بگذارد پس حتما باید زیر نظر گفتاردمان متخصص در این حیطه, برنامه درمانی جامع و کامل که تمامی زمینه ها را پوشش میدهد انتخاب شود.

لکنت زبان در بزرگسالان

لکنت زبان در بزرگسالان یک اختلال گفتاری پایدار یا گاهی عودکننده است که میتواند باعث دشواری در روان صحبت کردن می‌شود. برخلاف لکنت زبان در کودکان که معمولا جنبه رشدی دارد و ممکن است گاهی با رشد کودک از بین برود، لکنت در بزرگسالی معمولاً ریشه‌ای عمیق‌تر دارد و ممکن است از دوران کودکی فرد باقی مانده باشد یا در برخی موارد نادر، در اثر آسیب‌های عصبی یا روانی به‌وجود آمده باشد. تاثیراتی که لکنت در بزرگسالی بر فرد میگذارد میتواند شامل کاهش اعتماد به نفس, مشکلات در محیط کاری و یا تحصیلی, احساس شرم و خجالت, اضطراب اجتماعی و اجتناب از صحبت کردن در برخی مکان ها و …باشد. درمان لکنت زبان در بزرگسالان از کودکان معمولا پیچیده تر میباشد چون علاوه بر علائم گفتاری لکنت, فرد دچار احساسات منفی نیز میباشد و مانند عادتی غلط در ذهن ناخوداگاه فرد ریشه کرده است؛ اما کاملا درمان این اختلال در بزرگسالی نیز امکان پذیر میباشد و گفتاردرمانگر با ارائه برنامه درمانی تخصصی و دقیق میتواند به فرد کمک کند تا از پس این مشکل برآید. چنانچه دچار لکنت زبان هستید و فرد بزرگسالی هستید اصلا ناامید نباشید و مطمئن باشید با انتخاب درمانگر متخصص میتوانید بر این مشکل غلبه کنید.

علت لکنت زبان چیست

علت لکنت زبان یک موضوع پیچیده و چند فاکتوری میباشد که هنوز به‌طور کامل و دقیق مشخص نیست علت اصلی اش چیست. به طور کلی، یکسری عوامل می‌توانند در بروز لکنت زبان نقش داشته باشند مانند عوامل ژنتیکی, عوامل عصبی و مغزی, عوامل روانشناختی, عوامل محیطی, عوامل رشدی و …

۱. عوامل ژنتیکی: برخی مطالعات نشان داده‌اند که سابقه خانوادگی و ژنتیکی لکنت زبان باعث افزایش احتمال بروز آن در نسل‌های بعدی می‌شود.

۲. عوامل عصبی و مغزی: تحقیقات نشان داده است که ساختار و عملکرد مغز در افراد دارای لکنت تفاوت‌هایی نسبت به سایر افراد دارد؛ به‌ویژه در نواحی مرتبط با کنترل گفتار. عدم هماهنگی دقیق بین نواحی مختلف مغز که مسئول تولید و تنظیم گفتار هستند، می‌تواند باعث ایجاد مشکلات روانی و حرکتی در هنگام صحبت کردن شود.

۳. عوامل روانشناختی: عوامل عاطفی و روانی نیز در لکنت زبان نقش دارند. اضطراب، استرس یا تجارب منفی می‌تواند لکنت را زیادتر کند. در برخی موارد، فشارهای روانی و قضاوت دیگران باعث افزایش شدت لکنت می‌شود.

۴. عوامل رشد و یادگیری گفتار: معمولا در کودکان، لکنت در مراحل اولیه یادگیری زبان بروز می‌کند و ممکن است بخشی از روند طبیعی رشد گفتار باشد. اگرچه برخی از کودکان با گذشت زمان از این وضعیت عبور می‌کنند، اما در برخی موارد نیز لکنت به عنوان یک اختلال پایدار باقی می‌ماند. پس بهتر است با مشاهده علائم لکنت به گفتاردرمان مراجعه کنیم.

۵. عوامل محیطی: عوامل محیطی مثل نحوه ارتباطات خانوادگی، طرز برخورد اطرافیان با کودک یا فرد مبتلا به لکنت، می‌تواند در شدت لکنت تاثیرگذار باشد. یک محیط حمایتی و بدون فشار می‌تواند بهبودی زیادی در لکنت ایجاد کند.

پس در کل لکنت زبان نتیجه تعامل پیچیده عوامل مختلف ژنتیکی، عصبی، روانشناختی و محیطی میباشد. هر فرد ممکن است ترکیبی از این عوامل را داشته باشد که باعث بروز و شدت لکنت می‌شود. این ویژگی و پیچیدگی در لکنت نشان می‌دهد که درمان و مداخله باید به‌طور فردی و متناسب با نیازهای هر فرد ارائه شود تا بهترین نتیجه برای فرد حاصل شود.

درمان لکنت زبان

درمان لکنت زبان به یک رویکرد جامع نیاز دارد که گفتاردرمانگر متخصص در این حیطه با ارزیابی های جامع و کامل و بررسی شرایط فردی و محیطی میتواند بهترین رویکرد درمانی لازم را ارائه کند؛ پس درمان لکنت زبان با گفتاردرمانی میباشد و بقیه روش ها در حال حاضر شواهد علمی کاملی ندارند. موفقیت درمان بستگی به فرد و شدت لکنت، همچنین تعهد فرد به روند درمان و حمایت خانواده و اطرافیان فرد دارد. در برخی موارد خاص و در صورتیکه فرد دچار مشکلات همراه دیگری مانند توجه تمرکز پایین, تحمل کاری پایین, مشکلات استرس و اضطراب, تاخیر در درک و .. داشته باشد با همکاری کاردرمانگر و روانشناس در کنار تمرینات گفتاردرمانی میتوان درمان را پیش برد. یا اگر فرد نیاز به دارو برای کنترل مشکلات روانی داشته باشد میتواند دریافت کند. اما اصلی ترین درمان لکنت هم در بزرگسالان و هم کودکان و نوجوانان, گفتاردرمانی میباشد.

درمان لکنت زبان آنلاین چیست

لکنت زبان از آن جمله اختلالات گفتاری میباشد که با درمان آنلاین نتیجه موثری میگیرید و چنانچه میخواهید آنلاین درمان شوید میتوانید با مشورت گفتاردرمان خود این نوع درمان را دریافت کنید. درمان لکنت به صورت آنلاین در برنامه هایی مانند گوگل میت, واتساپ, روبیکا و .. به صورت آنلاین برگزار میشود. شما در این نوع درمان, تمرینات لازم را از درمانگر دریافت میکنید و میتوانید با ارسال فیلم و ویس تمرینات خود از صحت تمرینات اطمینان حاصل کنید. این نوع درمان هم برای کودکان و هم بزرگسالان بسیار نتیجه خوبی میدهد و حتی اگر کودک شما همکاری لازم را در جلسه آنلاین ندارد, درمانگر با ارائه تمرینات و تکنیک های لازم و مشاورات ضروری به خانواده درمان را پیش میبرد و اتفاقا نتایح بسیار خوب و موثری در این زمینه حاصل شده است. نکته قابل اهمیت این است که درمانگری انتخاب کنید که در زمینه درمان آنلاین لکنت تجربه و مهارت کافی داشته باشد.

بهترین مرکز درمان لکنت زبان

بهترین مرکز درمان لکنت زبان, مرکزی است که شامل گفتاردرمانان متخصص در زمینه لکنت باشد و درمانگران علاوه بر آشنایی با جدید ترین تکنیک های درمانی و به روز ترین تمرینات و برنامه های درمانی, دارای تجربه کافی باشند و بتوانند با توجه به ویژگی های هر فرد درمان تخصصی شخصی سازی شده و فردی را ارائه دهند. حتما توجه کنید متخصص دارای کارت و شماره نظام پزشکی گفتاردرمانی باشد تا از سودجویی برخی افراد به ظاهر درمانگر جلوگیری شود. کلینیک گفتاردرمانی و کاردرمانی مانا با داشتن گفتاردرمانگران متخصص و باتجربه در زمینه لکنت میتواند به شما عزیزان کمک کند و کیفیت ارتباطات را بهبود بخشد.

جمع بندی مطالب

در این مطلب سعی داشتیم شما عزیزان را با لکنت زبان آشنا کنیم. اینکه لکنت زبان چیست و چه علائمی دارد, علت آن چه عواملی میباشد, درمانش به چه صورت میباشد و در هر سنی چگونه میباشد. مهم ترین نکته در بحث لکنت زبان این است که مراجعه به موقع و زودهنگام داشته باشید تا بهترین نتیجه ممکن را بگیرید.

اخبار مرتبط

0 0 رای
امتیازدهی به مطلب
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 دیدگاه
قدیمی‌ترین
جدیدترین بیشترین رای
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه‌ها
دکمه بازگشت به بالا
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x